Willem en Yolanda in Nieuw Zeeland

22 en 23 januari

22 januari Verplaatsing Shelly Beach naar Rotorua, totaal 303 km.

camping 'Blue Lake'

23 januari.

Enigszins een rustdag vandaag, omgeving verkent en een kleine wandeling gemaakt door een bos langs het 'Blauwe meer'/ Bleu Lake.

Het pad had regelmatig zicht op het meer, waar een roeiwedstrijd werd gehouden, Regatta Bleu Lake !!!, ipv de Zaanregatta.

Er staan enorme naaldbomen in het bos, misschien wel net zo hoog als de Tane Mahuta.

's Middags heerlijk van de zon genoten bij de camper, deed ons goed.

Voor de avond een Maori village geboekt, met daarbij een hangi, het traditionele eten van de Maori, met daarbij zang en dans.

We werden opgehaald met de bus en werden tijdens de reis naar het dorp opgewarmd voor de avond.

Zoals de begroeting 'Kia Ora', de neuskus, betekenis goedendag.

Voordat we het dorp in mochten gaan, ging een heel ritueel vooraf.

De stam moest zeker weten of we niet vijandig waren.

De sterkste krijger werd gestuurd en de aangewezen leiders van de bus moesten hem begroeten, met respect (niet lachen, glimlachen etc.)

Het dorp bestond uit kleine hutjes, gebouwd van riet en hout.

Verder waren enkele oude ambachten te zien en vaardigheden voor een krijger.

Eén van die krijgers vond ik lijken op Ruud, (fantastisch wat een uitstraling).

De show konden we helas geen goede foto's maken, ivm de slechte verlichting.

De traditionele dansen werden gedaan, soort twurle met pompoenen en stokjes en aan het einde 'de Haka', de oorlogsdans.

( zie ook http://www.maoriculture.co.nz/).

Na de show was de hangi, eten bereid in de warme aarde in een linnen zak, volgorde vlees, aardappelen, groente, pudding.

Het was verrukkelijk.

De bus bracht ons weer terug naar de camping.

ruud en aletta

hoi Yolanda en Willem,zo ver van huis en toch een beetje thuis(zaanregatta)ik lees dat je in het Maori dorp niet mocht lachen,nou begrijp ik het waarom je zo serieus kijkt op de foto's,volgende keer met een smile he! Een dubbelganger van Ruud?hij kan wel bulderen als een Maori,ga toch ook maar eens vragen of hij zo'n dans voor mij kan doen,mama vind het zo leuk dat je haar belt,en ze vind het maar apart dat jullie zo goed te verstaan zijn,volgens mij zijn jullie als je terug komt bekaf, al die indrukken en belevenissen,nou geniet ervan en veel plezier. X